Események

Різдвяна казка

December 17-én az „Ukrán Hagyományok Háza” lehetőséget adott a kicsi budapesti ukránoknak, hogy belemerüljenek a mese világába. A gyerekek nemcsak bábjátékot nézhettek meg, de akár részt is vehettek benne. A bábokat és a díszleteket Okszana Smorgun, az ukrán költőnő saját kézzel készítette el. A gyerekek meghallgatták a Natalia Zabila által megírt két rövid meséjét, és utána a közismert „12 hónap” című mesét. A gyerekek is részt vettek az előadásban, hiszen a bábokat „életre kellett kelteni”. A mese után mindenki játszhatott a bábokkal, amennyit csak akart. Okszana Smorgun gyakran ad elő ukrán és a nemzetközi meséket a gyerekeknek Szolnokon is, ahol jelenleg lakik.

Вишиті метелики

November 26-án a Budapest szívében megrendezésre került Zoya és Natalka Kuntsevska, az ukrán kézi hímzés mestereinek kiállítása. A termékei már rég ismertek Ukrajnában és Európában, sok ember napi szintén viseli ezeket az egyedi ékszereket, de saját kiállításuk nem volt ez idáig. Emiatt igen sok ember jött: megnézni az újdonságokat, időt tölteni a kézművesekkel és a budapesti ukránokkal, megrendelni a kiválasztott ékszereket. A kellemes meglepetésként megjelent Valentin Lysenko, aki egy fiatal kijevi bandurista. Úgyhogy a kiállítás látogatói nem csak az autentikus ukrán ékszerekben gyönyörködtek, hanem az ukrán zenében is.

Фото АТО

«FotoATO: a Majdantól a háborúig» – egy különleges, egyedülálló fotókiállítás, amely Ukrajna jelenlegi helyzetéről, eseményeiről szól, május 19-én Budapesten került megrendezésre.

A kiállítás különlegességét az adta, hogy a fotókat maguk a harcokban résztvevő ukrán katonák készítették mobil telefonjuk segítségével. Pontosabban az ukrán 128. kárpátaljai hegyi dandárság harcosai. 

Свято вареника

Varenyky – ukrán nemzeti étel, leggyakrabban burgonyával, gombával, zöldséggel vagy gyümölccsel töltött főtt tészta. A magyar derelye nagyon hasonló.

Március 11-én a „Hagyományok Háza” a varenyky családi ünnepét rendezett. Az ünnep „hivatalos” része egy kis vetélkedővel indult: a gyerekek versekkel készültek a saját édesanyjuk számára, illetve részt vettek a gyerekrajz kiállításon. A folytatásban ukrán dalok és románcok hangozottak el.

A családi ünnep legérdekesebb része a varenyky készítése volt. Maga a folyamat, az új technikák megismerése és az eddig ismeretlen ízek felfedezése nem csak a nagyoknak volt érdekes és szórakoztató, de a kicsiknek is. Az este egy kis baráti beszélgetéssel ért végét, amely során minden kedves vendég megkóstolta a saját kézzel készített varenyky-t burgonya és gomba, valódi hucul sajt (brinza), meggy, szamóca és túró töltelékkel.

Петро Фелдеші

2016 februárjában Földessy Péter kiállítása került megrendezésre. A festő az Ukrán Képző- és Iparművészeti Szövetségének tagja, Magyar Festők Társaságának tagja, Állami kitüntetés díjasa (festmények a Majdan eseményeiről a 2014-ben), muralista, grafikus, akvarellfestő. A művész egy sajátos akvarell technikát alkalmaz.

JSN Fidem is designed by JoomlaShine.com